Co wyróżnia nasze piwa?

Piwa spoza głównego nurtu

W strategię browaru wpisane jest warzenie specjalności, odchodzenie od piw głównego nurtu na rzecz piw specjalnych. Nasze piwa są przygotowywane z wyjątkową dbałością o odwzorowanie najbardziej charakterystycznych cech stylu, z zastosowaniem wyjątkowych technologii i surowców, z poszanowaniem tradycji, są długo leżakowane.

Otwarta fermentacja - wyjątkowa metoda warzenia piwa

Browar Fortuna w Miłosławiu to jeden z nielicznych browarów w Polsce, gdzie stosuje się tradycyjne, otwarte kadzie fermentacyjne. Piwo w otwartych kadziach jest fermentowane tak, jak chciała natura: bez zbędnego przyspieszania, tradycyjnie, z dbałością o smak piwa. Dzięki swobodnemu dostępowi do tlenu drożdże mają idealne warunki do rozwoju, co w efekcie daje niepowtarzalny, świeży smak i bogaty aromat prawdziwego piwa.


Słód palony

Naszym wyróżnikiem jest ciemny palony słód. Dzięki temu nasze ciemne piwa mają niepowtarzalny, charakterystyczny smak.

Naturalne składniki

Nasze piwa warzone są z naturalnych, najwyższej jakości surowców. Nasze piwa smakowe wyróżniają się naturalnymi smakami, dzięki zawartości naturalnych składników jak wyciąg z orzechów drzewa kola (Fortuna Czarne), miód lipowy z polskich pasiek (Fortuna Miodowe Ciemne), sok z wiśni (Fortuna Wiśniowa), czy sok z dojrzałych śliwek (Fortuna Śliwkowa).

Pracochłonna metoda powtórnej fermentacji w butelce

Powtórna fermentacja w butelce wymaga czasu i wiedzy piwowara. Dzięki dodaniu dodatkowej porcji drożdży do butelki przed jej zakapslowaniem uzyskujemy treściwe piwo, którego charakter będzie się zmieniał z czasem, od bardziej świeżego, do bardziej wytrwanego. Tak powstają między innymi nasze wybrane piwa Komes.

gwiazda

Co nas
wyróżnia

? Sprawdź co przesądza o wyjątkowości naszych piw?
kraj

Materiały dla
mediów