Co wyróżnia nasze piwa?

Piwa spoza głównego nurtu

W strategię browaru wpisane jest warzenie specjalności, odchodzenie od piw głównego nurtu na rzecz piw specjalnych. Nasze piwa są przygotowywane z wyjątkową dbałością o odwzorowanie najbardziej charakterystycznych cech stylu, z zastosowaniem wyjątkowych technologii i surowców, z poszanowaniem tradycji, są długo leżakowane.

Otwarta fermentacja - wyjątkowa metoda warzenia piwa

Browar Fortuna w Miłosławiu to jeden z nielicznych browarów w Polsce, gdzie stosuje się tradycyjne, otwarte kadzie fermentacyjne. Piwo w otwartych kadziach jest fermentowane tak, jak chciała natura: bez zbędnego przyspieszania, tradycyjnie, z dbałością o smak piwa. Dzięki swobodnemu dostępowi do tlenu drożdże mają idealne warunki do rozwoju, co w efekcie daje niepowtarzalny, świeży smak i bogaty aromat prawdziwego piwa.


Słód palony w browarze

Naszym wyróżnikiem jest ciemny słód, który sami palimy w Browarze Fortuna. Możemy dostosować stopień palenia słodu do charakteru produktu oraz ilość palonego słodu, co oznacza, że tylko świeży, aromatyczny słód trafia do naszych piw. Dzięki temu nasze ciemne piwa mają niepowtarzalny, charakterystyczny smak.

Naturalne składniki

Nasze piwa warzone są z naturalnych, najwyższej jakości surowców. Nasze piwa smakowe wyróżniają się naturalnymi smakami, dzięki zawartości naturalnych składników jak wyciąg z orzechów drzewa kola (Fortuna Czarne), miód lipowy z polskich pasiek (Fortuna Miodowe Ciemne), sok z wiśni (Fortuna Wiśniowa), czy sok z dojrzałych śliwek (Fortuna Śliwkowa).

Pracochłonna metoda powtórnej fermentacji w butelce

Powtórna fermentacja w butelce wymaga czasu i wiedzy piwowara. Dzięki dodaniu dodatkowej porcji drożdży do butelki przed jej zakapslowaniem uzyskujemy treściwe piwo, którego charakter będzie się zmieniał z czasem, od bardziej świeżego, do bardziej wytrwanego. Tak powstają między innymi nasze wybrane piwa Komes oraz Miłosław Pszeniczne.

gwiazda

Co nas
wyróżnia

? Sprawdź co przesądza o wyjątkowości naszych piw?
kamera online w fermentowni browaru regionalnego

Pierwsza
w Polsce...

kamera pokazującą otwartą fermentację online.
kraj

Materiały dla
mediów

Pieniądze

Chcesz sprzedawać
nasze Piwo

? Skontaktuj się z nami!