fbpx
en

Browar

Historia browaru

Pierwsze wzmianki o miłosławskim piwie sięgają 1626 roku, kiedy to dokonano urzędowego wpisu o ugotowaniu dziewiczych porcji piwa. Miłosław okazał się prężnym ośrodkiem piwowarskim, o czym najlepiej świadczy czopowe, odpowiednik współczesnego podatku akcyzowego. Płaciło je aż trzydziestu sześciu mielcarzy (jak wówczas nazywano piwowarów).

1626

W 1794 roku cieszące się zasłużoną sławą piwo miłosławskie wysyłano do Gdańska, skąd na okrętach ruszało w szeroki świat.

1794

W roku 1889 w Miłosławiu nastała nowa era piwowarstwa, kiedy to staraniem okolicznych mieszczan wybudowano nowoczesny browar parowy "Fortuna". Stał się on bezpośrednim spadkobiercą niemal trzywiekowej tradycji piwowarstwa w tym mieście.

1889

W 1939 roku Browar został odebrany prawowitym właścicielom przez hitlerowców, a jedenaście lat później znacjonalizowany przez komunistów. Przez kolejne dziesięciolecia powoli niszczał, zaś znakomite, cieszące się dobrą renomą miłosławskie piwo odchodziło w zapomnienie.

1939

W 1995 zrujnowany, wyeksploatowany i pozbawiony dobrego imienia browar odzyskali spadkobiercy jego przedwojennych właścicieli. Dwa lata później powstał Browar "Fortuna" Sp. z o.o. z zamiarem przywrócenia browarowi dawnego splendoru i ożywienia wielowiekowej tradycji piwowarskiej na ziemi miłosławskiej.

1995

Kolejna znacząca zmiana miała miejsce wiosną 2011 roku, kiedy browar w Miłosławiu zyskał nowego właściciela firmę, którą tworzą pasjonaci piwa, specjaliści od lat działający na rynku piwa, zarówno w Polsce jak i poza granicami naszego kraju. W ten sposób browar zyskał ogromne wsparcie merytoryczne w zakresie produkcji i sprzedaży piwa oraz konsekwentnie realizuje filozofię warzenia specjalności.

2011

Browar dzisiaj

Piwo powstaje u nas wciąż w bardzo zbliżony sposób do tego, jak warzono je jeszcze w XIX w. Browar Fortuna jest jednym z zaledwie kilkunastu browarów w Europie, które stosują tradycyjne otwarte kadzie fermentacyjne. Piwo po dodaniu drożdży fermentuje w nich tak, jak chciała natura bez poddawania ciśnieniu czy temperaturze. Dzięki temu drożdże są u nas szczęśliwsze, nie stresują się, mają idealne warunki do rozwoju i w efekcie dają niepowtarzalny, świeży smak i bogaty aromat.

Nasza filozofia opiera się na wykorzystaniu naturalnych
surowców najwyższej jakości, stosowaniu rzemieślniczych
metod produkcji takich jak tradycyjna, niespieszna otwarta
fermentacja. Stworzenie wyjątkowego piwa wymaga nie tylko
najwyższej jakości składników, ale przede wszystkim kunsztu i
zaangażowania naszych piwowarów oraz cennego czasu.

Piwa Browaru Fortuna cieszą się dużą popularnością wśród osób poszukujących niemasowych produktów, a warzonych tradycyjnymi metodami i oferujących dużo większą paletę smaków, niż popularnie produkowane „jasne pełne”.

Nasze marki

Piwa Miłosław są warzone zgodnie z tradycją piwowarskiego rzemiosła - z wysokiej jakości surowców, bez pośpiechu z dbałością o smak i aromat. Warianty Miłosławia to szeroki wybór piwnych stylów, warzonych tradycyjnymi metodami.

Piwo Fortuna to piwa bazujące na naszej oryginalnej recepturze z wykorzystaniem naturalnych składników. Intrygujące i słodko-goryczkowe smaki dla tych, którzy poszukują niepowtarzalnego piwa smakowego inspirowanego naturą.

Piwo o bardzo złożonym smaku i bogatym aromacie, który będzie zmieniał się z czasem, aż do chwili degustacji. Sekretem Komesa są unikalne, pracochłonne metody warzenia, wymagające najwyższego kunsztu piwowarskiego. Powtórna fermentacja w butelce, długie leżakowanie, specjalne odmiany chmieli i słodów sprawiają, że Komes to wyjątkowe piwo, którym możesz cieszyć się niespiesznie.

Fortunatus powstaje w beczkowni, którą Browar Fortuna sukcesywnie i z pasją rozwija. Pozyskując kolejne drewniane beczki po szlachetnych alkoholach, m.in. po francuskim czerwonym winie, koniaku i whisky to w nich powstają limitowane edycje wyjątkowych piw. Fortunatus ma zawsze ręcznie etykietowane i numerowane butelki.

Harmonijne połączenie owocowej kwasowości z lekko wyczuwalną słodyczą tworzą doskonale zbalansowany charakter naszych cydrów i perry. To sprawia, że są to trunki orzeźwiające, lekkie, do których z przyjemnością się powraca.

Nagrody

III miejsce w kategorii na konkursie International Beer Cup 2019 w Japonii w kategorii Baltic-Style Porter dla Komes Porter Bałtycki

III miejsce w kategorii Porterów Bałtyckich w konkursie World Beer Cup 2014 dla piwa Komes Porter Bałtycki

Złoty Medal w konkursie European Beer Star 2020 w kategorii Wood&Barrel Aged Sour Beer dla piwa Fortunatus III: Flanders Red

Złoty Medal w konkursie European Beer Star 2013 w Monachium dla piwa Komes Porter Bałtycki

Srebrny Medal w European Beer Star 2018 dla piwa Komes Barley Wine

Brązowy Medal w konkursie International Beer Cup 2013 dla piwa Komes Porter Bałtycki

III miejsce na konkursie Kraft Roku 2022 w kategorii Fruit beer dla piwa Miłosław & Makłowicz ARCYIPA.

I miejsce w kategorii Belgian Strong ALE w Konkursie Piw Rzemieślniczych Kraft Roku 2019 dla piwa Komes Potrójny Złoty

II miejsce na konkursie Kraft Roku 2019 w kategorii Belgian Sour Ale dla piwa FORTUNATUS II: Sour Cherry Wild Ale Barrel Aged

II miejsce na konkursie Kraft Roku 2019 w kategorii Wood & Barrel aged beer dla piwa FORTUNATUS I: Wild Barley Wine Barrel Aged

III miejsce na konkursie Kraft Roku 2019 w kategorii Ice beer dla piwa Komes Wymrażany Barley Wine COGNAC Barrel Aged

III miejsce na konkursie Kraft Roku 2019 w kategorii Baltic Porter dla piwa Komes Porter Bałtycki

II miejsce w Konkursie Piw Rzemieślniczych 2016 dla piwa Komes Russian Imperial Stout

II miejsce dla Komes Imperial Stout leżakowanego przez ponad dwa lata w beczce po Glen Moray Whisky w kategorii Porterów Bałtyckich leżakowanych w beczce

III miejsca dla piwa Komes Potrójny Złoty w kategorii belgijskich piw mocnych

II miejsce w kategorii Piwa wymrażane podczas Greater Poland Beer Cup 2021 dla Komes Wymrażany Porter Baltycki Glen Moray Barrel Aged

III miejsce w kategorii Piw Bezalkoholowe w konkursie Greater Poland Beer Cup 2021 dla piwa Miłosław Bezalkoholowe IPA

III miejsce w kategorii Piwa jasne w stylu European Lager o ekstrakcie 11-12,9 Blg. w konsumenckim konkursie piw Chmielaki Krasnostawskie 2022 dla piwa Miłosław Niefiltrowane

I miejsce w kategorii Piwa jasne w stylu Pils o zawartości ekstraktu 11,1 - 12,9° Plato w konkursie Konsumencki Konkurs Piw Chmielaki Krasnostawskie 2016 dla piwa Miłosław Pilzner

I miejsce w kategorii Piwa w stylu Belgian ALE o podwyższonym ekstrakcie powyżej 14° Plato w konkursie Konsumencki Konkurs Piw Chmielaki Krasnostawskie 2016 dla piwa Miłosław Blonde ALE

III miejsce w kategorii Piwa Białe w stylu Belgijskim Witbier o ekstrakcie 11 - 12,5° Plato w konkursie Konsumencki Konkurs Piw Chmielaki Krasnostawskie 2017 dla piwa Miłosław Witbier

III miejsce w kategorii Piwa jasne w stylu Marcowe o ekstrakcie 13 - 16° w konkursie Konsumencki Konkurs Chmielaki Krasnostawskie 2016 dla piwa Miłosław Marcowe

I miejsce w konsumenckim konkursie piw Chmielaki Krasnostawskie 2019 w kategorii Piwa ciemne w stylu Porter Bałtycki o ekstrakcie powyżej 18° oraz GRAND PRIX w konsumenckim konkursie piw Chmielaki Krasnostawskie Plato dla Komes Porter Bałtycki

II miejsce w kategorii Pils o ekstrakcie 11-12,9 Plato w konsumenckim konkursie piw Chmielaki Krasnostawskie dla Miłosław Pilzner

III miejsce w kategorii Witbier o ekstrakcie 11-12,5 Plato dla Miłosław Witbier Bezalkoholowy

III miejsce w konsumenckim konkursie piw Chmielaki Krasnostawskie 2019 w kategorii Piwa w stylu American Pale Ale, Summer Ale, Golden Ale dla Miłosław Sosnowe APA oraz w kategorii Piwa w stylu Stout Sweet/Milk o ekstrakcie 12-18° Plato. dla Miłosław Warzy Śmiało Klonowy Milk Stout

Złoty medal w kategorii Non-Alcoholic Beer - Top Fermented podczas Concours International de Lyon dla Miłosław Bezalkoholowe IPA

Srebrny medal w kategorii Specialty Beer podczas Concours International de Lyon dla Komes Wymrażany Porter Bałtycki Glen Moray Barrel Aged

Srebrny medal w kategorii Triple podczas Concours International de Lyon dla Komes Potrójny Złoty