Degustacja - Miłosław

Wybierz piwo

Miłosław Pilzner

Jasny lager dolnej fermentacji stylu pilzner, zwanym również pilsenerem, pilsenem lub po prostu pilsem.

Nazwa wywodzi się od czeskiego Pilzna, gdzie powstała jego oryginalna receptura. Pierwsza warka piwa w tym stylu została uwarzona w 1842 roku na zlecenie - powstałego z inicjatywy mieszczan Pilzna - Browaru Mieszczańskiego (Měšťanský Pivovar).

W smaku mocno chmielone, z wyrazistą, acz przyjemnie zrównoważoną, szlachetną goryczką, której smak na długo pozostaje w ustach. Wyjątkowy charakter Miłosława Pilznera jest wynikiem powtórnego chmielenia na zimno.

Oceń piwo

Wygląd
Aromat
Smak
Ostateczny
werdykt

Notatka:

Legenda:

  1. Nektar bogów.
  2. Piłbym!
  3. Przyjemniaczek.
  4. Ok, może być.
  5. Nie mój styl.

Dziękujemy za ocenę naszego piwa.

Miłosław Koźlak

Koźlak to dosłowne tłumaczenie niemieckiego słowa bock, czyli kozioł.

Styl jest znany już od XVI w. Rodowód tego stylu sięga jednak dużo wcześniej, bo aż XIII w. i mocnego piwa górnej fermentacji Starbier, warzonego w dolnosaksońskim mieście Einbeck. Za sprawą rozsmakowanych w tym piwie Bawarczyków, zaczęto warzyć je z użyciem drożdży dolnej fermentacji, dzięki czemu powstał styl bock.

Piwo tradycyjnie mocne, którego barwa waha się od pięknie ciemno bursztynowej po intensywnie brązową. Miłosław Koźlak ujmuje palonym, złożonym charakterem, który zawdzięcza użyciu trzech ciemnych słodów: monachijskiemu, karmelowemu i czekoladowemu.

Oceń piwo

Wygląd
Aromat
Smak
Ostateczny
werdykt

Notatka:

Legenda:

  1. Nektar bogów.
  2. Piłbym!
  3. Przyjemniaczek.
  4. Ok, może być.
  5. Nie mój styl.

Dziękujemy za ocenę naszego piwa.

Miłosław Marcowe

Zwane również z niemieckiego Märzen lub Märzenbier.

Tradycyjny europejski lager, którego produkcja w dawnych latach przypadała na początek wiosny, głównie w marcu - stąd jego nazwa. Piwo to było produkowane z zeszłorocznych, zmagazynowanych nadwyżek słodu i leżakowało przez całą wiosnę i lato aż do września.

Styl ten pochodzi z Bawarii i był niegdyś warzony tylko na Oktoberfest (od faktu pochodzi trzecia nazwa tego stylu a mianowicie Oktoberfestbier).

Jest doskonałą alternatywą dla "jasnego pełnego". Miłosław Marcowe pełny, słodowy smak zawdzięcza kompozycji kilku szlachetnych odmian słodów.

Oceń piwo

Wygląd
Aromat
Smak
Ostateczny
werdykt

Notatka:

Legenda:

  1. Nektar bogów.
  2. Piłbym!
  3. Przyjemniaczek.
  4. Ok, może być.
  5. Nie mój styl.

Dziękujemy za ocenę naszego piwa.

Miłosław Niefiltrowane

Naturalnie mętne, rześkie jasne piwo o tradycyjnym smaku.

Powstaje jak w dawnych czasach, zanim wynaleziono technologię filtracji, stąd w każdej butelce pozostaje część naturalnego osadu drożdżowego.

Uznaje się, że ok. roku 1880 rozpoczęto pierwsze próby filtracji piwa. Używano wtedy odpowiednio przygotowanych wkładek papieru filtracyjnego, które w późniejszym czasie zostały zastąpione przez technologie oparte na masie filtracyjnej, gdzie głównymi składnikami były włókna bawełniane i celuloza. Nie dawało to jednak oczekiwanych rezultatów i jako rozwiązanie sięgnięto po ziemię okrzemkową (pierwsze wzmianki w 1883 r.), która była używa w różnej postaci do dziś. Alternatywą dla tego naturalnego sposobu filtracji są w pełni zautomatyzowane filtry mechanicznie.

Oceń piwo

Wygląd
Aromat
Smak
Ostateczny
werdykt

Notatka:

Legenda:

  1. Nektar bogów.
  2. Piłbym!
  3. Przyjemniaczek.
  4. Ok, może być.
  5. Nie mój styl.

Dziękujemy za ocenę naszego piwa.

Miłosław Blonde Ale

Specjalność o złotej barwie i złożonym, pełnym smaku.

Swój wyróżniający charakter zawdzięcza warzeniu z użyciem belgijskich drożdży górnej fermentacji oraz dodatkowi aromatycznej odmiany chmielu Styrian Golding oraz chmielu goryczkowego Magnum/Herkules.

Miłosław Blonde Ale jest naszą wariacją na temat piw belgijskich górnej fermentacji i alternatywną dla powszechnego jasnego lagera.

Oceń piwo

Wygląd
Aromat
Smak
Ostateczny
werdykt

Notatka:

Legenda:

  1. Nektar bogów.
  2. Piłbym!
  3. Przyjemniaczek.
  4. Ok, może być.
  5. Nie mój styl.

Dziękujemy za ocenę naszego piwa.

gwiazda

Co nas
wyróżnia

? Sprawdź co przesądza o wyjątkowości naszych piw?
kraj

Materiały dla
mediów