Dlaczego otwarta fermentacja jest wyjątkowa?

Zobacz jak powstają piwa Miłosław!

Powolna, naturalna metoda fermentacji

Czyli dlaczego czasami nie warto się spieszyć?

Zasady na których opiera się otwarta fermentacja są tak stare jak samo piwo: zaraz po tym, jak człowiek w różnych częściach dawnego świata zaczął uprawiać zboża - zawarte w nich cukry zaczęły spontanicznie fermentować pod wpływem dzikich drożdży. Nowoczesne rozwiązania techniczne pozwalają proces produkcji piwa utrzymywać pod ścisłą kontrolą, jednak niektórzy piwowarzy niechętnie przechodzą na nową technologię fermentacji w zamkniętych naczyniach ze stali nierdzewnej z obawy przed utraceniem tradycyjnych cech piwa.

Fermentacja w otwartych kadziach jest spokojna i odbywa się w bardzo niskich temperaturach, które w zależności od rodzaju piwa wynoszą 8-10 stopni Celsjusza (fermentacja główna). Proces przebiega w naturalnym tempie, niczym nie przyspieszany. Fermentacja trwa od 12 do 14 dni i jest nawet do dwóch razy dłuższa niż ta przeprowadzana szybkimi, nowoczesnymi technologiami fermentacyjnymi w zamkniętych zbiornikach.

Niepowtarzalny świeży smak i bogaty aromat prawdziwego piwa.

Czyli dlaczego lepiej nie stresować drożdży?

Dzięki zastosowaniu otwartej fermentacji drożdże mają najdogodniejsze warunki do przefermentowania piwa. Fermentacja jest bezciśnieniowa, ze swobodnym dostępem tlenu, dzięki czemu drożdże fermentują „bezstresowo“. Inaczej niż szybka fermentacja w niedogodnych warunkach bardzo wysokiego ciśnienia, podczas której duża ilość zestresowanych drożdży obumiera lub zwiększa wytwarzanie niekorzystnych produktów ubocznych fermentacji, które nadają piwu alkoholowy zapach i pozbawiają je całej gamy tradycyjnych smaków. Natomiast piwa z miłosławskiego browaru powstające metodą otwartej fermentacji mają świeży, tradycyjny smak i aromat, zdominowany przez główne cechy poszczególnych stylów piwa. Nasze drożdże są szczęśliwsze, mają komfortowe warunki do fermentacji i odwdzięczają się nam wyjątkowo smacznym efektem swojej pracy. Piwo Browaru Fortuna dedykujemy wymagającym i świadomym Konsumentom, którzy lubią delektować się złocistym trunkiem.

Piwowarskie rzemiosło

Czyli dlaczego nasz piwowar wpatruje się w piwną pianę zamiast w ekran monitora?

Otwarta fermentacja to również wyjątkowy proces ze względu na swój rzemieślniczy charakter. Taki sposób warzenia piwa wymaga doświadczenia i wiedzy browarnika. Przygotowanie kadzi fermentacyjnych, zadanie drożdży, napełnianie brzeczki, pomiary, opróżnianie kadzi, zbiór drożdży odbywają się ręcznie. W Browarze Fortuna piwo widać przez cały czas fermentacji, a piwowar ma bezpośredni wpływ na proces. Inaczej niż w zamkniętych zbiornikach, w browarach wielkoprzemysłowych, gdzie pracownicy sprawdzają proces, ale na monitorze urządzeń pomiarowych. Piwowar w miłosławskim browarze osobiście dogląda procesu, ocenia stan jego zaawansowania, poprawność, ocenia smak i aromat piwa. Piwowar wkłada swoją wiedzę i serce w warzenie naszych piw.

gwiazda

Co nas
wyróżnia

? Sprawdź co przesądza o wyjątkowości naszych piw?
kamera online w fermentowni browaru regionalnego

Pierwsza
w Polsce...

kamera pokazującą otwartą fermentację online.
kraj

Materiały dla
mediów

Pieniądze

Chcesz sprzedawać
nasze Piwo

? Skontaktuj się z nami!